Ugrás a tartalomhoz
József Attila Színház Vízkereszt vagy bánom is én
Vízkereszt vagy bánom is én
William Shakespeare

Vízkereszt vagy bánom is én

Fordította

Nádasdy Ádám

vígjáték, sok zenével

A háborgó tenger Illíria partjainál morzsol darabokra egy bárkát, fedélzetén a messalinai Don Sebastian megszólalásig hasonlatos ikergyermekeivel. Viola és az ifjabb Sebastian egymás halálhírének biztos tudatában, álruhában gondolnak bujkálni apjuk ősellenségének, Orsino hercegnek a birtokán. Elővigyázatosságuk túlzónak bizonyul: ugyanis a herceg minden gondolatát egy viszonzatlan szerelem béklyózza, Olivia kegyeiért esd teljes melankóliába süppedve, énekeseitől kísérve, mély illír bánattal. Míg itt a forró vágyakozás – Oliviánál a megrekedt közöny, a már ki tudja mióta és kiért viselt folytatólagos gyász, amin hasztalan kísérel meg enyhíteni a háznépét képező vidám sereglet: Malvolio és társai. Ezt a patthelyzetet robbantja fel az ikrek színrelépése, mert mondanunk sem kell, Viola
is Sebastiannak öltözik, és felváltva közvetítenek a grófnő és a herceg között. Tucatnyi kalamajka, félreértés, ál- és valós esküvők után köszönt be a Vízkereszt, a Farsang nyitánya, hogy túláradó olasz dallamokkal köszöntsük: Eviva Epifánia!

Humorral, sok zenével és balkáni hangulattal tarkított vígjátékot ígérő bemutatónk – Shakespeare egyik legnépszerűbb és így legtöbbet játszott remeke – a Vízkereszt, melyet Nádasdy Ádám Vízkereszt vagy bánom is én címmel fordított újra, ragaszkodva a shakespeare-i szándékhoz, vagyis, hogy már a címében is egy zűrzavar: a történet nem is vízkeresztkor, hanem nyáron játszódik. Az előadás Shakespeare emberismeretén keresztül szól színház- és életszeretetről, és hirdeti mindezek egymástól elválaszthatatlan voltát.

Szereplők

Orsino herceg, Illíria uralkodójaLábodi Ádám
Viola, fiatal nemeslány (átöltözve: Cesario)Kónya Merlin Renáta
Olivia, fiatal grófnőPikali Gerda
Mária, Olivia társalkodónőjeSzabó Gabi
Sir Böföghy Böffen Tóbiás, Olivia nagybátyjaZöld Csaba
Fonnyadi Nemes Keszeg András, Böffen barátjaHorváth Sebestyén Sándor
Malvolio, háznagy OliviánálFila Balázs
Feste, tréfamester („bolond”)Quintus Konrád
Fábián, Olivia házanépébőlÚjvári Zoltán
Sebastian, Viola ikertestvéreFekete Gábor
Antonio, tengerész, Sebastian kísérőjeBlazsovszky Ákos

Alkotók

Díszlettervező

Horesnyi Balázs

Jelmeztervező

Balla Ildikó

Zenei vezetőKéménczy Antal
KoreográfusHorváth Ádám
RendezőasszisztensCzipó Gabriella
RendezőKiss Csaba

Jegyárak

I. kategória8000 Ft
II. kategória7300 Ft
III. kategória6500 Ft