Kapcsolat
1134 Budapest, Váci út 63. | Jegypénztár: (1) 270-7514
Szervezés: (1) 320-5877, (1) 270-7500
Email: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
Fila Balázs
Fila Balázs 1979. november 12-én született Kaposváron, iskoláit is itt végezte.
Már általános iskolás korában is érezhető volt, hogy a művészetek, főleg a színházművészet nagyon közel áll a szívéhez. Felső tagozatosként minden évben részt vett az iskolai rendezvényeken, és folyamatosan indult a különböző vers-és prózamondó versenyeken is, ahol komoly helyezéseket ért el városi szinten. Általános iskolájában alapítója volt a „Szépen magyarul, szépen emberül” mozgalomnak is.
Az általános iskola elvégzése után már célirányosan művészeti gimnáziumot keresett, így esett a választása a kaposvári Toldi Gimnázium drámatagozatára, ahol nagyon meghatározó négy évet tölthetett el. Közben folyamatosan látogatta a Csiky Gergely Színház előadásait, amik szintén nagy hatást gyakoroltak rá. A gimnáziumban egyik tanára, Török Tamás elhívta a magántársulatába, a Déryné Vándorszíntársulatba. Számos kisebb népi játékot adtak elő Somogy megye több településén, így már színpadi gyakorlatra is szert tett a gimnáziumi évek alatt. Harmadéves korában saját elhatározásra megalakította a gimnázium színjátszó csoportját, amellyel az iskola különböző rendezvényein és városi rendezvényeken léptek fel. Negyedéves korában több barátjával megalapították a Tüskevár Roxínházat, amelynek művészeti és gazdasági vezetője lett.
Az érettségit követően felvételizett a Színház-és Filmművészeti Egyetemre, ahová elsőre sajnos nem vették fel. De semmi nem tántoríthatta el útjáról, így azon a nyáron, 1998-ban elment Zalaszentgrótra, a Nemzetközi Színjátszó és Rendezői Táborba, ahol tíz napot töltött el Ascher Tamás (aki akkor a kaposvári színház főrendezője volt) csoportjában. A közös munka olyan jól sikerült, hogy a tábor végén Ascher meghívta a kaposvári színház társulatába csoportos szereplőnek.
Így 1998–2001 között három csodálatos évet tölthetett el a Csiky Gergely Színház társulatában olyan nevek mellett, mint Molnár Piroska, Bezerédi Zoltán, Kovács Zsolt, Lázár Kati és a rendezők, Ascher, Mohácsi, Babarczi. Közben minden évben felvételizett az egyetemre, és 2001-ben, negyedszeri próbálkozásra végre sikerült felvételt nyernie, Kerényi Imre operett-musical színész szakos osztályába. Olyan mesterek tanították, mint Avar István, Kerényi Imre, Szirtes Tamás, Léner Péter, Huszti Péter, Léner András, Koltai Róbert, Bagó Bertalan, Kerényi Miklós Gábor, Babarczi László, Ladányi Andrea, Román Sándor, Bagó Gizella.
Negyedéves korában a gyakorlati évét a Budapesti Operettszínházban kezdte meg, ahova a diploma megszerzése után szerződtették is. Négy csodálatos évadot töltött itt. Számos darabban vett részt, köztük olyanokban is, amelyekkel az ország határain túlra is eljutottak. Járt Japánban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban. Az Operettszínház mellett 2006-tól a Körúti Színházban is játszott, ahol még jelenleg is társulati tagként tartják számon.
2008-ban úgy döntött, hogy a zenés színházi világból – visszanyúlva kaposvári színházi gyökereihez – a prózai színházban próbál szerencsét. Így lett társulati tagja az akkor még Léner Péter (egykori egyetemi tanára) által igazgatott József Attila Színháznak, amelynek azóta is meghatározó tagja. Lassan tíz éve dolgozik és játszik itt mesedarabokban, musicalekben, prózai előadásokban. Anyaszínháza mellett, vendégművészként játszott az Örkény István Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Körúti Színházban és a Maladype Színházban.
Fontosabb szerepei
Díjak
A 2016–2017-es évad nagy meglepetésekben bővelkedett, mert a József Attila Színház társulata őt javasolta a Kaszás Attila- díjra, illetve az évad végén megkapta a Kaló Flórián-díjat.
Képek