Ugrás a tartalomhoz
József Attila Színház Varga Zsófi: Álmok és ébredések // kiállítás – Madarász József: Gitárduók // koncert
Hírek
2023.10.19.
Varga Zsófi: Álmok és ébredések // kiállítás – Madarász József: Gitárduók // koncert

Varga Zsófi: Álmok és ébredések // kiállítás – Madarász József: Gitárduók // koncert

2023. november 24-én 17:00-kor egy rendhagyó összművészeti eseményre hívjuk Önöket! Színházunk emeleti kiállítótermében aktuálisan Varga Zsófi festőművész Álmok és Ébredések című kiállítását tekinthetik meg és a művésszel ezen a délutánon személyesen is találkozhatnak: a kötetlen tárlatvezetés során megismerhetik egy kicsit a festmények gondolati hátterét, történetét, technikáját.

A festményciklus első darabjai 2018-ban készültek el; az egyre bővülő sorozatot azóta számos sikeres tárlaton mutatta be a művész. Ezeken a festményeken az alkotó egy teljesen egyéni technikát kísérletezett ki, amely tulajdonképpen vászonra készített, továbbfestett monotípia: a képek rétegesen egymásra épülő, gazdag felületein egyszerre jelenik meg a grafikára jellemző közvetettség, részletezettség, és egy nagyon erősen festői, gazdag és költői színvilág. A festmények sajátos és első pillantásra is megragadó gondolati világában szürreális, álomszerű szimbólumokkal találkozhatunk, olyan ősképekkel, amelyek mindannyiunk közös emlékezetében megbújnak valahol; soha nem látott, egyéni világ ez, amely valahogy mégis ismerős, és amelyhez könnyen kapcsolódhat az érdeklődő néző.

„Álmok. Ébredések. Az álmok emléke. Olyan álmok emléke, amelyeket a csontjaim mélyén érzek; álmoké, amelyeket talán az ükanyánk álmodott szorongásos vagy boldog éjszakákon – régen elmúltak, és örökké itt vannak velem. Az én álmaim, amik a te kérdéseidre válaszolnak. Beszélgessünk. Képek, amelyeket folyton látok magam előtt; mintha mindig is léteztek volna, azelőtt is, hogy megjelentek volna a műtermemben, a vásznon. Segítek nekik, hogy láthatóvá váljanak. Üdvözöllek a világomban; üdvözöllek a fejemben.” – Varga Zsófi

A beszélgetés előtt rövid gitárkoncertet hallhatnak, Kökény Zsuzsanna és Madarász József előadásában.

Kökény Zsuzsanna és Madarász József gitárművészek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak, Eötvös Józsefnél.  Tanári munkásságuk mellett évtizedek óta lépnek fel duóban is. Madarász József gyermekkora óta ír zenét, leginkább szóló – és kamara műveket gitárra. Több stílusban otthonosan mozog. A novemberi koncert gerincét a duó számára írt kamaraművek alkotják.

A zene és a képek ezen a délutánon párbeszédbe kezdenek egymással, kiegészítik egymást: Madarász József mozgalmas gitárduói Varga Zsófi festményeihez hasonló felismerést jelenthetnek a közönségnek: azt, hogy a kortárs művészet igenis lehet befogadható, felfejthető, izgalmas és személyes élmény.

 

A koncerttel egybe kötött tárlaton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni 2023. november 20-ig, a szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu e-mail címen lehet.

A délutáni eseményre regisztrált nézőink helyben, 25% kedvezménnyel válthatnak jegyet aznap esti, Vértestvérek című előadásunkra. 

 

A tárlat az előadások ideje alatt tekinthető meg.