Ifjúsági teátrumi vizit program

Ahogy azt már megszokhatták a nézők, a JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ kiemelten nagy figyelmet fordít a színházi nevelésre, az ifjúsági programokra, a beavató színházi eseményekre. Minden évben valami újdonsággal igyekszünk tenni a megszokások ellen; ez évben az IFJÚSÁGI TEÁTRUMI VIZIT PROGRAMMAL.

A programban részt vevő – minimum 20 fős – csoportok az előadás előtt egy kulisszajárással egybekötött beszélgetésen vesznek részt a darabban felmerülő kérdésekről, problémákról. A legvidámabb komédia mögött is meghúzódik egy történet, egy emberi sors, egy konfliktus. Nézőinket a Ráhangoló Program keretében saját élményeken keresztül vezetjük a felvetett kérdéshez. A kulisszajárással egybekötött beszélgetésben könnyen megtapasztalhatják korlátaikat, előítéleteiket vagy bővíthetik világképüket, történelmi- és irodalmi tudásukat. Dramaturgunk, Szokolai Brigitta vezeti a beszélgetést, akihez csatlakozik az előadás egy-egy alkotója vagy művésze.

Tervezett témakörök: hogyan szabdalja szét az aktuálpolitika a családok életét, szakít szét szerelmeket, vagy éppen alakít érdekbarátságokat. A hatalom, a pénz és politika révén, hogy tud karriert építeni az, aki egy azt megelőző rendszerben még alkalmatlannak találtatott? Fogyatékkal teljes életet élni nagy kihívás. Mi van, ha épp a saját családunk az önállósodás kerékkötője? Vajon egy vak fiúnak joga van egy látóval boldognak lenni? Szőhet sikerről, karrierről álmokat? A Ráhangoló előzetes regisztrációhoz kötött, és az előadást megelőzően, egy órás program.

A kulisszajárás, a korábbi években megszokott módon, önálló programként is igénybe vehető.

BEAVATÓ PROGRAM: A 2020/2021-es évadban is repertoáron tartjuk meglévő klasszikusainkat: Bánk az esküdtszék előtt, Oidipusz-nyomozás, Rómeó és Júlia, János vitéz, Tartuffe. Különleges előadás a Ballada-menü, melyben három balladát játszanak el a színészek. Két felkínált ballada mellé a harmadikat a nézők maguk választhatják ki az étlapról — mint a desszertet a két főfogás után. Az előadás célja, hogy az általános iskolások és a gimnazisták jobban megismerhessék a ballada műfaját, ráadásul olyan műveken keresztül is, amelyek nem alapdarabjai a tankönyveknek. Lévén mi is voltunk gimnazisták, vannak emlékeink arról: az iskolai színházlátogatást sokan a lógás legkellemesebb formájának tartották. Felnőtt fejjel ezen szeretnénk változtatni. Bebizonyítani az egykori gyerekkori énünknek és a még felgyorsultabb világban élő fiataloknak: színházba járni, olv asni, tájékozottnak lenni: jó.
Október