Ugrás a tartalomhoz
József Attila Színház Határon túli előadások

Határon túli előadások

A József Attila Színház kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar és vidéki színházak budapesti vendégjátékaira. A program segítségével szoros kapcsolatot tartunk Kárpátalja, Erdély, Felvidék és Délvidék magyar társulataival.

A határon túli társulatok sokszor kísérletezőbbek; alternatív előadásaik nagy port kavaróak, újítóak, üde színfoltot jelentenek egy repertoárszínház életében. Próza, zenés vígjáték, musical — valamennyi műfaj képviselteti magát.

Tapasztalataink szerint közönségünk nyitott szívvel és nagy érdeklődéssel fogadja vendégelőadásainkat, legyen szó határon túlról, vagy vidékről érkezőről. Az együttműködés sikere azt mutatja, hogy ezek a vendégjátékok nemcsak a közönséggel ápolnak erős lelki és szellemi kapcsolatot, hanem a vendéglátó színészek és az érkező játszók között is; azaz nemcsak
mi, nézők kapunk felejthetetlen élményt, hanem a társulatok életében is fontos szerepet tölt be egy-egy szereplés. A Feketeszárú cseresznye című előadásunk határon túli turnéja és vidéki vendégjátékai során mi is örömmel és régi ismerősként üdvözöljük a már nálunk járt társulatokat.

A találkozások arra is módot adnak, hogy elmélázzunk rohanó világunk gondjain, a körülöttünk végbemenő változásokon. A kultúra mindenki által beszélt nyelvének köszönhetően könnyebb megérteni és elfogadni a környezetünkben zajló folyamatokat. Látásmódunk színesebbé, toleránsabbá válik.

A gyerekdarabtól a táncszínházig terjedő műfaji sokszínűség garancia arra, hogy nézőink ne csak megtöltsék a nézőteret, de hű képet kapjanak a határon túli magyar színjátszás elért eredményeiről, és megismerhessenek nagyszerű művészeket. Ugyanilyen örömmel várjuk a vidéki színházak előadásait, ahogy annak a lehetőségét is, hogy mi magunk is színpadra álljunk szerte az országban, nézők ezrei előtt. A tartalmas, közös utazás reményében várjuk Önöket színházunk falai között éppúgy, mint vidéki vendégjátékainkon!

A 2022/2023-as évadban vendégül látott határon túli társulatok:

  • Komáromi Jókai Színház
  • Szabadkai Színház
  • Pozsonyi Színművészeti Főiskola