József Attila Színház Diótörő

Diótörő

Diótörő

Mesés tánc-show egy felvonásban

Szinopszis

A Diótörő ötlete a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséjéből Petipával minden addigit felülmúló mesebalettet akart rendeztetni. Petipa az eredeti mesének a népszerű francia írótól, id. Alexandre Dumas-tól származó változatát dolgozta fel. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét a pazar látványosság – Cukorország – foglalta el.

 

Az idei Diótörő előadás a pazar látványvilág, és képi megjelenítés mellett könnyen érthető nyelvezetével, a klasszikus zene stílusát megtartva, – Csajkovszkij újrahangszerelve – a modern kor igényeit tükrözi. A klasszikus karácsonyi történet kicsit másképp, új értelmezésben és szereplőkkel – azon sem érdemes meglepődni,

ha a színen egyszer csak Michael Jackson tűnik fel…

A csata jelenetben megjelenik a jó és a rossz közötti éles határ, melyet összemos, tompít az Egerek gyerekek által megszemélyesített karaktere. Különlegessége, hogy az előadásban megjelennek az Angyalok, akik a Karácsony varázsát erősítve becsempészik a karácsonyfát, majd a fa alá helyezik az ajándékokat.

Megőrizve Cukorország varázslatos világát könnyen emészthető nyelvezetével a legkisebbek számára is érthetővé válik.

A történet kezdetén megismerjük Masát, Mását és Lujzát, három testvért, akik a szeretet ünnepén kiosonnak a nevelőintézetből, és az utcán figyelik az ünnepre készülődő embereket. Mikor az utca kiürül, a gyerekek visszatérnek az intézet falai közé. A téren álló angyalka szobrok, ahogy minden évben, életre kelnek ezen a csodás estén. Drosselmeier főangyal vezetésével összegyűjtik az intézet lakóinak szánt ajándékokat, és a nagyterembe varázsolják a mesés színekben pompázó karácsonyfát. Az angyalok Drosselmeier főangyalt emberré varázsolják, hogy a nevelőnő hideg szívét felmelegítse, és boldoggá tegye az ott élő gyermekeket. Egy különleges Diótörő figurát ajándékoz Masának, majd az ajándékosztás után varázslatos műsorral kápráztatja el a gyerekeket. Mindannyian ajándékukkal indulnak aludni.

Masa álmában a Diótörő megelevenedik, és megfutamítja a rájuk támadó Egérkirályt és hadseregét. A győztes csata után magával viszi a kislányt a mesék birodalmába. A fából faragott bábut Masa a szeretetével kelti életre, ahogy az előadás egészét is áthatja a szeretetteljes karácsonyi hangulat.

Szereplők

a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei

Alkotók

A klasszikus történetet átdolgozta, színpadra alkalmazta és koreografálta

Kovács Zsolt

Jurányi Patrick

Kováts Gergely Csanád

Sárközi Gyula

Díszlet

Magyar Romana

Zene

Csajkovszkij -Weisz Nándor

Smink

PG (Pál Gergely)