Ugrás a tartalomhoz
József Attila Színház „Ecce homo – Íme, az ember!”
Hírek
2024.02.27.
„Ecce homo – Íme, az ember!”

„Ecce homo – Íme, az ember!”

2024. március 7-én, 17 órától Bodogán Sándor, Kiss Viktor és Szabó Sipos Barnabás „Ecce homo – Íme, az ember!” című kiállításának rendhagyó megnyitójára várunk minden érdeklődőt a József Attila Színház emeleti kiállítótermében.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Nemcsák Károly, a József Attila Színház ügyvezető igazgatója. Az érdeklődők „Legyen újra közügy a művészet! – Szellemi Játszó-Tér” címmel interaktív beszélgetésen vehetnek részt a kiállító művészekkel, melyet Kiss Viktor és Szabó Sipos Barnabás zenés előadása követ.

Szabó Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színész, festőművész, de vezetett már zenekart, közösségi rádiót és tanított rajzot, színjátszást, dramaturgiát, önismeretet is, emellett számtalan kezdeményezéshez csatlakozott, amelyek morális érzékenységre inspirálnak. Művészi szemlélettel és eszközökkel keresi a megismerés erőit, lehetőségeit a világban és önmagunkban is. 35 éve foglalkozik festészettel, kezdetben főként olajfestményeket készített, majd akvarell technikával készített képeket. Számos egyéni és csoportos kiállítás alkalmával mutatta már be alkotásait a fővárosban és vidéki helyszíneken egyaránt. Néhány éve „A színek élete” címmel színtudatosság- fejlesztő alkotóműhelyeket vezet a művészet és az önismeret iránt érdeklődők számára.

Kiss Viktor a Napút Képzőművészeti Akadémia közösségének tagja, a Waldorf festés-rajz szaktanárképzés tanára, aktív alkotó, oktató, közösségszervező és a Goethe-színtan szakértője. 1998 óta több mint 40 hazai és nemzetközi kiállításon való részvételt tudhat maga mögött, alkotásai a színek és az ábrázolandó téma egymásra ható átéléséből születnek. Oktató munkájában a képi hatóerők vizsgálata és visszafejtése a fő irány. Célja, hogy közelebb hozza a képolvasás kultúráját a mai modern ember átalakuló képi tudatához, alkotói oldalról bemutatni a képi hatóerőket, melyek felismerése közelebb vihet minket a kép titkaihoz.

Bodogán Sándor pontosan 20 évvel ezelőtt találkozott először a fotográfiával, ma portréfotós és fotós oktató, a hazai fotográfiai élet aktív tagja, a folyamatos és minőségfókuszú fejlődés elhivatottja. Kezdetben leginkább a természetfotózás foglalkoztatta, de ahogy egyre többet tapasztalt, rájött, hogy sokkal jobban érdeklikazemberek,akülönbözőkarakterek, az arcvonásokba, mozdulatokba, apró részletekbe írt egyedi történetek… Szereti a letisztult látványvilágot, az érzelmek natúr megjelenítését a képeken, ugyanakkor nem célja megrekedni egy fajta irányzatban. Folyamatosan igyekszik tágítani a komfortzónáját, újabb és újabb területeket bejárni a fotózáson belül. Az utóbbi években alkotói tevékenysége a művészi fotográfia irányába mozdult el. Munkái a minket körülvevő világ adta kompozíciók és formák, a tárgyi világtól való elrugaszkodás és a valóság szubjektumának bemutatása köré csoportosulnak. Munkásságában megjelennek sajátos képi világok, ugyanakkor gyakran inspirálódik más fotósok munkáiból, fotótörténeti korszakokból, más művészeti ágak alkotásaiból is, majd az adott képi világot igyekszik a saját látásmódjával feltölteni. Az egyik legfontosabb sarokpont munkássága kapcsán, a minőség. Végtelenül hisz a tudatosságban, és abban, hogy a magas színvonalú, akár művészeti szintű alkotás nem pusztán a szubjektiv látásmód megvalósulása, hanem rengeteg ismeret készség szintű alkalmazása is egyben.

Az emberi létezés nyomait felvonultató tárlat az előadások ideje alatt tekinthető meg.