Ugrás a tartalomhoz
József Attila Színház BASEBALL BEFORE MIDNIGHT – we like it – Egressy Zoltán és Farkas B. Szabina közös kiállítása
Hírek
2023.11.30.
BASEBALL BEFORE MIDNIGHT – we like it – Egressy Zoltán és Farkas B. Szabina közös kiállítása

BASEBALL BEFORE MIDNIGHT – we like it – Egressy Zoltán és Farkas B. Szabina közös kiállítása

Kiállításmegnyitó: 2023. december 7. (csütörtök) 17.00
Kiállítóterem – József Attila Színház
 
17 órától Egressy Zoltán és Farkas B. Szabina BASEBALL BEFORE MIDNIGHT – we like it című kiállításának megnyitójára várunk minden érdeklődőt a József Attila Színház emeleti kiállítótermében.
 
Farkas B. Szabina munkáiban leginkább az ember és környezete jelenik meg, beleértve minden lehetséges hatást, amit egymásra gyakorolnak. Az emberek által használt vagy készített objektumok, az általunk teleélt vagy elhanyagolt épített környezet, a természet az ember érintésével, és a városok az emberi létezés teljes hiányával.
Az elmúlt néhány évben azonban kezdett lassan önmaga felé közelíteni, látható témává válni saját munkáiban. Ahogy sérülékenyen létezik, ahogyan kapcsolatba kerül dolgokkal, emberekkel. A világot uraló szeparáció segített neki abban, hogy elmélkedőbb álláspontot találjon a korábbi aktívval szemben.
 
Egressy Zoltán mindhárom irodalmi műnemben – epika, líra, dráma – sikeres alkotó. De kevésbé ismert, hogy emellett tehetséges képzőművész is: fotóiból és festményeiből is nyílt már kamarakiállítás. A tárlaton szereplő versei és festményei a hordozók különbözősége mellett lépnek kapcsolatba egymással, válnak összművészeti élménnyé.
 
A kiállítást Szokolai Brigitta, dramaturg – a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke és Egressy Zoltán, író nyitja meg.
 
A kiállító művészek:
Egressy Zoltán, Szép Ernő- és József Attila-díjas magyar író, költő
1967-ben született Budapesten. A szerzőt immár nemcsak az egyik legismertebb hazai drámaíróként kell számon tartanunk (ő írta többek között a Sóska, sültkrumpli, illetve a Portugál című darabokat, melyek messze a legtöbbet játszott kortárs művek, utóbbi jelenleg is színházunk repertoárján szerepel), hanem kiváló prózaíróként is: több regény, novelláskötet, gyerekkönyv és drámakötet szerzője. Színdarabjait magyar és külföldi színházak is rendszeresen játsszák, bemutatóinak száma jóval 100 felett van. Több művéből született filmes feldolgozás is.
 
Farkas B. Szabina, színész, fotó- és vizuális művész
1985-ben született Pécsett. Tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem BTK filmtudományi és esztétika szakán végezte, majd ugyanitt pedagógus mesterdiplomát szerzett. Azóta a fotó- és színházművészet területén tevékenykedik. 2021 óta publikál, prózái és versei jelentek meg.
 
Az emberi létezés nyomait felvonultató tárlat az előadások ideje alatt tekinthető meg.