Kapcsolat
1134 Budapest, Váci út 63. | Jegypénztár: (1) 270-7514
Szervezés: (1) 320-5877, (1) 270-7500
Email: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
Holczinger Szandra
Pápán született 1990. június 11-én. Szülei: Holczinger János és Szabó Andrea
Már kislánykorában, 1997–1999 között a pápai Musical Stúdió tagjaként közreműködött több előadásban (Valahol Európában, A nyomorultak, Mary Poppins), ezután megkezdte művészeti tanulmányait. A pápai Bartók Béla Zeneiskolában, majd az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézményben hét évig zongorát, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában négy évig magánéneket, míg a Golding Tánc Sport Egyesületben és a Winner Tánc Sport Egyesületben társastáncot tanult. Magyarországi németként több német nyelvű, illetve dialektusban előadott népi játék szereplője volt, rendszerint feltűnt országos versenyeken „Mundart” kategóriában.
2005–2010 között a veszprémi Lovassy László Gimnázium német nemzetiségi tagozatára járt, itt 2009-ben felkérték Anne Frank szerepére az Anne Frank naplója című előadásba – ez indította el érdeklődését a színészi pálya felé. Érettségi után, 2010–2013 között a Gór-Nagy Mária Színitanoda tanulója lett, ahol Gyöngyösi Tamás Kontúr Fizikai Színházának társulatába is beválogatták. A tanoda mellett 2012–2015 között a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (Vác) óvodapedagógus-német nemzetiségi szakirányon diplomát szerzett, illetve 2014-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán germanisztika-német nemzetiségi szakirányon folytatta tanulmányát.
2013 óta a budapesti József Attila Színházban, 2014 óta a Veres 1 Színházban (Veresegyház) is láthatja a közönség különböző szerepekben. Színészként feltűnt magyarországi és külföldi filmekben is (Silent witness; The Raven; A vér és méz földjén; Gimi – websorozat (TV2); Anyám hitte; Talent: A sikercsapat – zenés mozifilm, női főszerep; Válótársak).
Színészi munkássága mellett több zenekar tagja volt, 2009–2011 között a veszprémi Plum Is Fallin’ reggae-ska zenekar
énekesnőjeként lett ismert a fiatalok körében. A zenekar folyamatos fellépője volt a hazai fesztiváloknak (Művészetek Völgye, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Dürer őszi fesztivál), illetve több külföldi fesztiválnak is (Bécs – Participation Festival, Lengyelország – Nowica Artistic Village, Bielsko-Biala, Kobior Reggae Festival, Skoczów). 2015-től a Lepkeszárnyú boldogság nevű háromtagú zenei formáció énekesnője.
Fontosabb szerepei
József Attila Színház:
Mici néni két élete – Lány 3
Csizmás kandúr – Marie, Királylány
Hattyúdal – Kofa, Pincérnő
Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj – Karakó Anna, szomszédlány
La Mancha lovagja – Nők
Füttyös kalandjai – Királylány

Főbb színházi szerepei:
ILKA – Heltai Jenő: Naftalin
SUSAN – Woody Allen: Semmi pánik
MISS WHITTINGTON – Ray Cooney, John Chapman: Ne most, drágám!
KIRÁLYLÁNY – Török Tamás: Eltüsszentett birodalom
PANKA – Szilvási Dániel: Panka álomországban
ÁGACSKA – Csukás István, Darvas Ferenc: Ágacska
KISHÚG – Korcsmáros András: Anonim drámahősök klubja
ABIGAIL WILLIAMS – Arthur Miller: Salemi boszorkányok
TISZAVIRÁG – Tasnádi István: Rovarok
ANNE FRANK – Anne Frank naplója
Díjak
Képek