Kapcsolat
1134 Budapest, Váci út 63. | Jegypénztár: (1) 270-7514
Szervezés: (1) 320-5877 | Központi telefonszám: (1) 270-7500
E-mail: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
Sörgyárban jártak a Sörgyári capriccio szereplői
Új bemutatójára készül a József Attila Színház. Bohumil Hrabal klasszikusa, a Sörgyári capriccio december 10-től nagyszerű szereposztásban, Hargitai Iván rendezésében, élő kocsmazenével látható.

A József Attila Színház november 23-án a budapesti Kaltenberg Sörház és Étteremben tájékoztatta a sajtó képviselőit a készülő darabról az előadás szereplőinek, rendezőjének és a színház igazgatójának részvételével. A sajtóeseményen a beszélgetés után a résztvevők röviden megismerhették a sörkészítés folyamatát, illetve kipróbálhatták a sörcsapolást, és ízelítőt kaptak a Kaltenberg saját készítésű söreiből is.

A Sörgyári capriccio rendezésére Nemcsák Károly kérte fel Hargitai Ivánt, aki néhány éve vidéken már dolgozott a darabbal. Mint mondta, véleménye szerint az eredeti regény sokkal inkább foglalkoztatja, mint az 1982-es nagysikerű film, ezért a könyvet veszi alapul munkája során, igyekezve megjeleníteni minden fontos, apró részletet, történést.

Bohumil Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, s az íróban mély nyomokat hagytak a sörgyárban szerzett gyermekkori élmények, a kisvárosi hangulat. A sörgyári munkásoktól, kocsisoktól hallott sztorikat tovább gondolta, kiegészítette, kiszínezte őket; innen inspirálódott, ezeket használta később az íráshoz is.

A most színpadra állított történet tulajdonképpen a városka fodrászüzletében játszódik: ez a központi találkozóhely, itt történik minden fontos esemény.

„Az általunk bemutatandó darab stílusát nagyon jól kifejezi a capriccio, ami szeszélyes, csapongó, szabad formájú darabra utal. A műben benne van az Osztrák-Magyar Monarchia utóérzete. Túl vagyunk az I. világháborún, de csakúgy, mint Magyarországon, Csehországban is megmarad a korábbi nosztalgikus hangulat. A XX. század végérvényes betörésének, a felgyorsulásnak fontos mérföldköve a történet” – meséli a próbafolyamat során a darab rendezője, Hargitai Iván.

 

Történet

Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó életmódot folytat, míg felesége, a bájos és mindenki által szeretett Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. A helyzet csak tovább nehezedik, amikor megérkezik Francin nagybátyja, a kissé zajos és nagyvilági életet élő Pepin. Az álmos, ám annál vidámabb kisvárosban a változás lassanként kiterjed mindenre…

 

Fotók az olvasópróbáról: https://www.flickr.com/photos/136037061@N06/albums/72157673025096853

Leírás: http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/eloadasok/sorgyari-capriccio

Jegyvásárlás: https://jozsefattilaszinhaz.jegy.hu/program/sorgyari-capriccio-67985/328113