Kapcsolat
1134 Budapest, Váci út 63. | Jegypénztár: (1) 270-7514
Szervezés: (1) 320-5877 | Központi telefonszám: (1) 270-7500
E-mail: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
Toldi Maraton
felolvasó maraton
Szereposztás
Képek
Előadások
RENDEZŐ
Quintus Konrád

Arany János emlékére a költészet napján felolvasó maratonra várjuk általános és középiskolai diákok és csoportok jelentkezését április 11-én, a Költészet Napján 15 és 17 óra között.

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. A József Attila Színház évek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatalok színházi nevelésére, ezért az emlékév kapcsán is szeretnénk emlékezetes kulturális élményt nyújtani. A Toldi Maratonon a jelentkezők kétórás időtartamban folyamatosan, egymást váltva olvassák fel a Toldit, amelyet a létszámától függően Quintus Konrád színművész, a program koordinátora oszt be.

Arany János a Toldi című elbeszélő költeménnyel tört be annak idején az irodalmi életbe, és nyerte el Petőfi barátságát, így a mű előadásával méltó módon tiszteleghetünk az egyik legkiválóbb epikus költőnk előtt.

Toldi története, melyet korábban csak a néphagyomány őrzött, végérvényesen a szépirodalom része lett. Arany 1845-ben kezdte írni az Elveszett alkotmányt, amelyet beküldött a Kisfaludy Társaság vígeposz pályázatára. El is nyerte a pályadíjat, bár Vörösmarty Mihály bírálta hexametereit. A kritika további munkára késztette Aranyt. 1846-ban a Kisfaludy Társaság újabb pályázatot írt ki: „Készíttessék költői beszély, versben, melynek hőse valamely, a nép ajkán élő történeti személy, például Mátyás király, Toldi Miklós, Kádár vitéz stb. Forma és szellem népies legyen. Beküldés határnapja: november 26. 1846. Jutalma 15 db arany.”

Arany János először szülőfalujában hallott legendákat a híres Toldi Miklósról, később elolvasta Ilosvai Selymes Péter változatát, ebből kapott ihletet. A Toldi már egyöntetű győzelmet aratott, és nemcsak a pályadíjat nyerte meg (1847. február 6-án, amikor a társaság a kitűzött tizenöt aranyat kivételesen húszra emelte), hanem bírálói ámulatát is. Arany egyszerre ünnepelt költő lett, jeles írók figyelme fordult felé, egy évvel később pedig a Kisfaludy Társaság tagjai közé választotta.