Kapcsolat
1134 Budapest, Váci út 63. | Jegypénztár: (1) 270-7514
Szervezés: (1) 320-5877 | Központi telefonszám: (1) 270-7500
E-mail: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu
Cseppecske dráma, nagy adag kacagás (kabaréest)
irodalmi szalon
Legendák nyomában - irodalmi kávéház
Szereposztás
Képek
Előadások
RENDEZŐ
Kálloy Molnár Péter, Szabó Zoltán Attila

Előadó, zene
Kálloy Molnár Péter
Vendégek
Debreczeny György, Horváth Gábor Miklós
„Fogadalmat tettem magamban, hogy ezt a megalázott, meggyalázott kabarét fölemelem a megbecsült művészetek színvonalára.” (Nagy Endre)

Karinthy „különleges kis műfajocskának” tartotta a kabarét, s azért dicsérte, mert örök érvényűen fejezi ki az életet. Arra jutott: „egy cseppecske dráma csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni!”
Az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonja e szellemben mutatja be a kávéházi miliőhöz oly nagyon illő kabarék világát, amelyben helye van Molnár Ferencnek, Királyhegyi Pálnak, Szép Ernőnek, Rejtő Jenőnek, Gábor Andornak éppúgy, mint Karinthynak, Kosztolányinak, Mándynak.
A kabaré ma is élő műfaj. A kortárs irodalomnak is fontos része. Kosztolányi szerint „a pesti kabaré a szatíra. Az a cukrozott epe, hitetlenség és finom rosszmájúság öltött benne testet, amely minden pesti emberben bennlakozik, az az okosság teremtette meg, mely ennek a városnak (Budapestnek) egyik fontos jellemvonása. Költészete is van. Valami törékeny, nemes, fáradt líra…”

Az édes-savanyú, kacagtató pest-budai poénok után Bolyhos-pálinkaköltemények kóstolójára várjuk az értő publikumot.